Rototilt gräver digitalt

När Rototilt AB för något år sedan bestämde sig för att digitalisera sina utbildningar insåg de att det här med onlinekurser var svårare än de först trott. Tillsammans med NXT Learning har de nu tagit fram de första kurserna och skapat en fungerande metodik för framtida kursproduktion.

Rototilt AB tillverkar tiltrotatorer som monteras på grävmaskinsarmar. Deras kunder är återförsäljare runt om i världen som servar och underhåller deras produkter. Att dessa är utbildade har alltid varit centralt för företaget.

Order- & eftermarknadschef, Jan Karlsson på Rototilt, berättar om hur tanken på digitala kurser växte fram:
– I takt med att vår marknad växt har det blivit allt svårare att genomföra traditionella kurser med fysiska möten. Tidigare kunde vi åka vi runt med en PowerPoint och hålla kundspecifika utbildningar. Nu när vi har säljbolag runt om i Europa och börjar få kunder i andra delar av världen funkar inte det längre, framför allt inte i ett pandemiläge. Vi insåg att enda vägen framåt för oss var att skapa en bas av digitala utbildningar för att få ut kunskap om våra produkter.

Svårare än de trott

Jan Karlsson berättar att planen från början var att företaget skulle skaffa ett LMS-system och snabbt börja lägga ut kurser, men att det visade sig svårare än de trott.
– Vi började prata om att ta fram digitala utbildningar för ett år sedan och då tänkte vi att kurser på nätet är väl inte så svårt. Men ju mer vi började gräva i det insåg vi att det inte var så enkelt, speciellt eftersom vi aldrig gjort det. Vi visste väldigt lite om hur man bygger upp en kurs och hur man får ordning och struktur. Det var svårt att få fram material och vi körde fast.

Rototilt fick då kontakt med NXT Learning som inte bara erbjöd en plattform och kursproduktion utan framför allt kom med en metodik för hur kursmaterialet skulle struktureras.
– Hade vi gjort det själva hade det blivit en allomfattande, tretimmars utbildning, säger Jan Karlsson och skrattar. Men där kom NXT Learning in och lärde oss att bygga upp kurser med tydligt syfte och struktur.

Första kurserna klara

Tillsammans med NXT Learning har de börjat bygga ett kursbibliotek som inte bara ska täcka deras behov idag utan även ska hjälpa dem växa på nya marknader med nya produkter. De första kurserna inom bl a hydraulik och elektronik är nu klara och har testats på referensgrupper i organisationen för att säkerställa kvaliteten. – Vi har testat kurserna både på sådana som var bekanta med kursinnehållet och sådana som inte var det. Det har hjälpt oss att förstå hur vi ska lägga upp kursernas struktur och hur vi ska jobba med innehåll, animeringar osv. Nu när vi vet vad vi kan göra och hur vi ska göra det kan vi börja ta fram mer komplexa, specifika produktutbildningar. Ett annat krav från Rototilt var att kurserna också enkelt skulle kunna användas av deras OEM-kunder.

– De grävmaskinstillverkare vi levererar till vill ju förstås ha kurserna brandade med sitt varumärke. NXT Learning har därför hjälpt oss så att kurserna sparas i ett format som gör att OEM-kunden automatiskt får sitt varumärke på kursen.

Ladda ner guiden: ”3 Steg för att strukturera din elearningkurs i mikrokurser”

Ledande på tiltrotatorer – och kurser

Hittils har Rototilt tillsammans med NXT Learning tagit fram fyra utbildningar på svenska och engelska som ska lanseras senare i vår och fler kurser är på gång nu när konceptet för hur de ska göra landat i företaget.
– Till att börja med blir det Europa som får ta del av kurserna och småningom alla nya marknader. Fast först vill vi bygga upp ett bibliotek med fler kurser. Vi har anställt en projektledare som ska koordinera aktiviteterna kring kursproduktionen och målet är att vi i framtiden ska kunna skapa våra kurser helt själva. Men än är vi inte där så NXT Learning kommer att hjälpa till som bollplank i vår kursproduktion framöver, konstaterar Jan.

Målet för Rototilt är glasklart: att vara bäst i branschen med såväl sina produkter som sina utbildningar.
– Vi har redan en bra position som en av de marknadsledande leverantörerna av tiltrotatorer, men vi vill bli ännu bättre genom att förstärka och utveckla vår position – då är utbildningar en viktig del av det. Med NXT Learnings hjälp har vi tagit ett stort grepp genom att bygga upp både metod och koncept för att kunna ta oss dit, avslutar Jan Karlsson.